Romló életminőség cserébe a kényelemért, avagy organikus vs. hagyományos termesztés. Mi közöd van neked ehhez?

“Csak leemelem a polcról és már ehetem is.”-kétségtelenül nagy előnye ez a modern életnek. A hátránya viszont, hogy meg kell küzdjél a túlsúllyal és bizonyos krónikus betegségekkel (szív-és érrendszeri, idegrendszeri, emésztőrendszeri, anyagcsere, mozgásszervi stb.) megrövidített életed hátralévő részében. 

Értem, hogy rohansz, meg hogy csak beugrasz a pékhez és már kész a reggeli. Megveszed a levest, a készételt, az üzemi tartásból származó, rabságban, betegségben élő állat “gondosan” elkülönített részeit, a feldolgozott termékeket, a külföldről hozott zöldségeket, gyümölcsöket az év bármely napján, bármely órájában, meg az előre csomagolt “finomságokat”, amikben jobb, ha nem is tudod, mi van.

Belegondoltál már abba, hogy mindez milyen hatással van a testedre?

Összeraktad már azzal, hogy vajon miért nem tudsz tartósan fogyni, miért vagy folyton rosszul, milyen okok és szokások játszottak közre abban, hogy IR-es lettél? 

A tested jelez és örülj neki! Mert ha kellemetlen, zavaró tüneteid vannak és ez arra sarkall, hogy változtass, akkor ezt el tudod kezdeni ott, hogy megnézed mi az, ami pusztít és mi az, ami épít. 

A táplálkozás téma mindannyiunkat érint, megkerülhetetlen és gyanús módon egyre több az olyan probléma, amely összefüggésbe hozható az étrendünkkel. Nem vitás, hogy az élelmiszeripar fejlődése együtt járt azzal, hogy sok krónikus betegség eddig soha nem látott méreteket öltött. Ide tartozik az inzulinrezisztencia állapota is, és a 2-es típusú cukorbetegség, de sok más anyagcsere és bélrendszeri probléma is. Ahogy eltávolodtunk a természetes forrásoktól és a nagy mennyiség, a profit, a szép küllem, valamint az egész évben való hozzáférhetőség lett a fontos, egyre növeltük betegségeink számát is. Döntöttek helyettünk, de tudatossággal vissza lehet venni ezt a döntési jogot!

Az éremnek mindig két oldala van: egyik oldal a kényelem, gyorsaság, elérhetőség, változatosság, viszonylagos olcsóság és beszerezhetőség. A másik a fájdalom, elhízás, betegségek, rossz életminőség, rövidebb és korlátok közé szorított élet.

Pedig egyszerű: ahhoz, hogy jól működjön a tested jó minőségű üzemanyagra van szüksége. Ez az egyik legfontosabb táplálkozási alapelv.

A legtöbben tudják ezt, csak olyan mértékű a megtévesztés, hogy inkább megveszed a csomagolás vagy kiírás alapján frissnek, egészségesnek, tápanyagban és vitaminokban gazdagnak tartott termékeket, mint hogy elgondolkodj azon, valójában honnan tudod az ilyeneket beszerezni. 

És még ha törekszel is nem félkész vagy hiperfeldolgozott élelmiszereket venni, az alapanyagok beszerzésénél elbuksz. 

Az egy dolog, hogy egy termékre mi van ráírva, hiszen sokféle módon be tudják csapni a vásárlókat pl. “rostban gazdag”, megörülsz, hogy mennyire egészségeset veszel,  és lehet, hogy igaz, ami rá van írva, de ettől még nem lesz feltétlenül jó és egészséges! Mi van még benne? Ha van benne hozzáadott cukor, tartósítószer, adalékanyag, ízfokozó, állagjavító, színezék stb. akkor semmit nem nyersz azzal, hogy rostban gazdag. Csak ráírták, hogy megvedd és nyugodj meg, hogy egészségeset eszel.

Ugyanez igaz az üdítőkre, amiket vitaminokkal dúsítanak. Mi van?? Ettől még nem fogsz jót tenni magaddal, ha üdítőt iszol, akár “természetes” gyümölcsléről van szó, akár cukormentes műízű löttyről. A természetes az, ha vizet iszol és a tiszta víz szolgálja leginkább a tested, mint folyadék. Mert erre szükséged van. Cukor vagy ízpótlásra pedig nem!

Nézd meg a zöldségeket, gyümölcsöket! Lehet, hogy jól néz ki, kívánatos, mert szép. De egyrészt honnan jött? Minél többet “utazik”, annál kevesebb tápanyag lesz benne. 

Mindig a friss az, ami leginkább táplál, abban van a legtöbb olyan anyag, amit hasznosítani tud a szervezet. Nem beszélve arról, hogy ami friss, azt nem kell tartósítani. 

Másrészt, szezonja van-e, vagyis az évnek ebben a szakában amúgy terem-e természetes körülmények között? A szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel tudod bevinni a legtöbb értékes, pozitív hatást, amit az ételektől várhatunk: ezek a legízletesebbek és a legkedvezőbb hatásúak is, bennük van a legtöbb természetes ásványi anyag, vitamin és tápanyag. A messziről érkezett viaszolt és fényezett zöldségek és gyümölcsök lehet ugyan csillogók, de elveszítik értékes beltartalmukat, ami miatt jó őket fogyasztani.

Mérgek szempontjából csak a rovarirtószer és szintetikus fertőtlenítőszer mentes zöldség/gyümölcs alkalmas emberi fogyasztásra! Vagyis csak az organikus szemlélettel termesztett megfelelő. Az ezekben az ételekben található fermentálható rostok, ásványi anyagok és betegségek ellen ható növényi tápanyagok fontos részét kellene képezze az étkezésünknek. 

Az állati forrásokkal szintén baj van. Legnagyobb probléma, hogy rossz körülmények között, fogságban tartják őket, mesterségesen táplálják, antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal és rovarirtóval teli élelemmel tömik őket, hozamnövelőkkel “turbózzák fel”. Mondanom se kell, hogy a felsoroltak egyikére sincs szükségünk, plusz tedd hozzá a felvágottakba utólag belegyúrt egyéb állagjavítókat és számunkra értéktelen, káros vegyszereket. 

Az állatok húsának minősége közvetlen kapcsolatban áll azzal  környezettel, ahol felnőttek. Azok az állatok, melyek nyugodtan kószálhatnak és számukra természetes ételeket ehetnek a lehető leggazdagabbak tápanyagokban a mindenevők számára. Vagyis:

  • A marhák fűvel táplálkoznak. A fűvel táplált marha soványabb és sokkal több benne az omega-3 zsírsav (EPA és DHA), a B-vitamin, az E-vitamin, a K-vitamin és a gyulladáscsökkentő hatású linolsav. Ezzel ellentétben a vályúbó gabonával táplált marha szervezete tele van antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal és csak elenyésző mennyiségű omega-3 lesz benne.
  • A csirkék és pulykák mindenevők, a rovarokat éppúgy megeszik, mint a gabonát. A szabadon tartott állatok húsában sokkal több lesz az omega-3, és kevesebb az omega-6. A ketrecekbe zsúfolt szárnyasok betegségekre hajlamosak, antibiotikumokra szorulnak. Kerüld az ilyen szárnyasokat!

 

  • A vadon élő olajos halak (tonhal, lazac, szardínia, makréla, pisztráng) a DHA szupersztárok! A halfarmon haleledellel táplált halak húsa töredékét nem tartalmazza ennek, viszont rovarirtó-maradványokban és antibiotikumokban “gazdag” lesz.

 

  • A sertések mindenevők, a szabadon tartott disznók húsa pedig soványabb és több benne a kedvező hatású omega-3 zsírsav. A hagyományosan tartott disznókat gabonaalapú táplálékkal etetik, szörnyű körülmények között tengődnek és rengeteg antibiotikumra van szükségük. Nekünk viszont nem!

Ezért fontos, hogy ha vissza akarod kapni az egészséged, ragaszkodj a megfelelő minőségű ételekhez, az organikus alapanyagokhoz!

Egyrészt tápérték szempontjából mindig ez a legjobb, hiszen a betakarítás és a fogyasztás között eltelt idő a lehető legkevesebb, ezek a táplálékok nem szennyezettek (nem tartalmaznak rovarirtószereket, antibiotikumokat, vegyszereket) és a lehető legtöbb értékes anyagot tartalmazzák, melyekből építeni tudod a tested. Mik ezek pontosan?

  • Helyben, organikus szemléletmóddal termelt gyümölcsök, zöldségek.
  • Szabadon tartott vagy vadon élő állatok húsa, zsírja és belsőségei.

Változtatni kell a beszerzési forrásokon? Igen!

Ez nyilvánvalóan igényelni fog időt és energiát az elején. Fel kell ugyanis kutatni a közeli piacokat, kistermelőket, őstermelőket, kosárközösségeket, organikus szemlélettel termelő gazdákat. A jó hír, hogy erre számtalan lehetőség van, és nem feltétlenül drágább, még a városokban élők számára sem, csak szemléletet kell váltani! Meg kell találni a helyi, vagy közeli forrásokat, vagy olyan őstermelőket, vadászokat, akiktől nagyobb mennyiségben tudsz beszerezni mindent, ami helyi, szezonális és természetes!

Ahogy egyre többen fogják igényelni a tiszta, organikus, vegyszermentes alapanyagokat, ételeket, egyre több helyi gazdaság fog kialakulni, ezáltal növelve a kínálatot. A változásnak az alapoktól, vagyis a vásárlóktól kell kiindulnia, mert a profitorientált élelmiszeripar soha nem a te egészségedet fogja nézni.

A tudás hatalom, vagyis a döntés és cselekvés joga mostantól a te kezedben van…