Miért nem segít az inzulinrezisztencián, ha teljes kiőrlésű termékekre váltasz és mi lenne a helyes irány?

 

Gyakran előkerül a zárt Facebook csoportomban, az INZULINREZISZTENCIÁBÓL KIGYÓGYULNI VÁGYÓ NŐK csoportban az a téma, hogy milyen gabonákat szabad fogyasztani, ha inzulinrezisztens vagy. 

 

Valahogy beragadt a köztudatba, hogy míg a fehér liszttel készült termékek egyértelműen tiltólistásak, a teljes kiőrlésűek mehetnek. Mi ennek a háttere? Biztos kívülről fújod, hogy “az ajánlások szerint” ezek azért jók, mert “lassabban szívódnak fel”.

 

Aztán nem érti senki miért nem normalizálódik a vércukorszint, és miért nem sikerül lefogyni, illetve hogyhogy nem javul az IR-es állapot?

 

Gyűjtöd az otthon készített kenyér recepteket, az ajánlásokat “egészséges” lisztkeverékekről és a szupermarketekben kapható teljes kiőrlésű finomságokról. Elhitették veled, hogy ami a biorészlegen kapható alternatív lisztkeverék, az mind jó neked (tripla áron) vagy hogy amire rá van írva, hogy rostokban gazdag egészséges termék, az valóban az. Nem igaz.

 

Megértem, ha ahhoz szoktál valamilyen gabona a reggeli és kenyérrel kell enni a “hidegeket” de azt is, ha egyszerűen szereted a pékárukat és nem akarsz róluk lemondani, függetlenül attól, mennyire tesz jót neked.

 

Minden sarkon nyílik egy új pékség és az aluljárók, meg az utcák  “illatoznak” a frissen sült pékáruktól. Szinte az egész világ ebbe az irányba megy, hogy az étkezés alap darabjai a gabonákból készült ételek legyenek. Veled is elhiteti a rendszer, hogy ez így jó.

 

És persze hogy keresed, milyen változatban eheted ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt, mint a többi ember!

 

De gondolj bele, látható, hogy “a világ” ezzel a fajta táplálkozással nem jó irányba megy: exponenciálisan nő a 2-es típusú cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegek és metabolikus szindrómások száma, hogy csak párat említsek. Az egészségesnek mondott emberek többsége is pocakosodik egy bizonyos kor felett, és a gyerekeid osztálytársai között egyre több a túlsúllyal küzdő, vagyis minden generációt érint a nyugati, gabona alapú  étrend káros hatása. És a túlsúly, meg a pocak nem esztétikai, hanem inkább egészségügyi kérdés!

 

Értem, hogy nehéz ellenállni ennek a környezetnek és talán nem is tudod miért kellene?

 

Az az igazság, hogy mivel inzulinrezisztens vagy,  a te sejtjeid inzulinérzékenysége gyenge. Ezt biztos tudod, de mit jelent pontosabban ez az állapot? 

 

Hogy kevésbé reagálnak a sejtek az inzulinra, vagyis  arra az ingerre, amit normál esetben az inzulin kivált, hogy bemehessen a glükóz, mint lehetséges energiaforrás a sejtbe. Ha nem jut be, akkor egy ideig a vérben marad, ami már önmagában is sok negatív következménnyel jár: pl. károsodnak a szervek és az érfalak, de ezután zsírként raktározódik, és nagy eséllyel lerakódik a szervekre.

 

Amíg tehát nagy mennyiségben található glükóz a vérben, addig inzulin is nagy mennyiségben lesz jelen. Sőt, ha már nagy nehezen sikerült a szervezetnek eltakarítania a glükózt a vérből, gyakran még ott marad az aránytalanul sok  inzulin…

 

Ennek pedig az az egyik következménye, hogy nem kerül a rajtad lévő zsír felhasználásra energianyerés céljából (ezért hívják az inzulint raktározó hormonnak). Vagyis addig nem tudod felhasználni a zsírraktáraid, bármennyire is szeretnéd. Ennyire egyszerű, miért nehezebb fogyni, ha inzulinrezisztens vagy.

 

Innentől, ha haladni akarsz abba az irányba, hogy jobban legyél, és fogyni is tudj,  igazából  azt kell megnézned, mitől lesz nagy mennyiségű glükóz a véredben?

 

A szénhidrátok és ezek közül is a cukrok és a keményítők jelentik a problémát. Ha olyan ételeket eszel, amik ezeket tartalmazzák nagyobb mennyiségben, óriásira növeled a glükóz és ezzel együtt az inzulin mennyiségét a vérben, ami az előbb említett negatív dominót indítja el. 

 

Ezek a leggyakoribb keményítő-és glükózforrások:

 

  • rizs (szinte csak keményítő, semmi más)
  • liszt és minden amiben liszt van: kenyér, tészta, pékáruk, sütemények, fánkok, trotillák stb.
  • müzli (gabona alapú feldolgozott hulladék)
  • gumók pl. burgonya
  • üdítők és gyümöcsös italok: nagy mennyiségben glükózt és fruktózt tartalmaznak
  • gyümölcslevek: gyümölcsből származó cukor és víz keveréke és a gyümölcsből származó rostokat nem tartalmazza…
  • magas cukortartalmú gyümölcsök pl. banán, datolya, mangó, szőlő
  • cukorkák, édességek, sütemények (nem szorul további magyarázatra)

 

A teljes kiőrlésű gabonákban található keményítő valóban kicsit lassabban alakul át glükózzá, mint a finomlisztben lévő, de attól még jókora glükózlöketet jelentenek a szervezetnek, amit ki kell takarítani a véráramból.

 

Ennek mentén neked egyelőre, amíg fennáll az inzulinrezisztenciád, azok az ételek kedveznek, amik jóllakottságot okoznak, táplálnak, de nem emelik a vér glükóz szintjét nagy mértékben. A teljes kiőrlésű gabonák még mindig nem tartoznak ide…

 

Ha tehát meg akarod előzni, hogy sok glükóz és ezzel együtt sok inzulin keringjen a véredben inkább kevesebbet kellene enni azokból az ételekből, amik glükózzá változnak odabenn. Ezt kötelezően el kellene mondani mindenkinek, akinek ilyen problémája van! 

 

Hogy miért? Mert az inzulinrezisztenciából ki lehet jönni. 

 

Éppen az az előnye a fejlett diagnosztikai eljárásoknak, hogy már ezt az állapotot, amikor a sejtek bizonyos mértékben elvesztik az inzulin érzékenységüket, ki lehet mutatni, felhívva ezzel a figyelmet egy veszélyes folyamat megindulására: amit teljes mértékben meg lehet állítani és ki lehet kezelni megfelelő étrenddel és életmóddal “csupán” természetes eszközökkel és eljárásokkal.

 

Ha tehát tudsz róla, hogy IR-es vagy, ez egy nagy előny abból a szempontból, hogy megtanulhatod, mit kezdj vele. És ha mielőbb kezeled a helyzeted a következők várhatók:

 

  • elkerülheted ezeket: 2-es típusú cukorbetegség, súlyos elhízás, izomvesztés, szív és érrendszeri megbetegedések, zsírmáj, korai öregedés, agypusztulás, 3-as típusú cukorbetegség (Alzheimer-kór),
  • le fogsz tudni fogyni,
  • pozitív változást tudsz elérni a testkompozíciódban,
  • sokkal jobban érzed majd magad,
  • lesz energiád az élethez, amit újra megszeretsz,
  • megszűnnek a fájó, zavaró, életedet megkeserítő IR-es tünetek,
  • idővel javulni fog az inzulin érzékenységed,
  • megszabadulhatsz diagnosztizáltan az IR-től, 
  • és mindennek eredményeképpen igazi életminőség javulást fogsz tapasztalni.

 

Kezdetnek jó irány, ha az édességek mellett elhagyod az összes pékárut és gabonát is, úgy, ahogy van, akár teljes kiőrlésű, akár nem. Érdemes kimérni továbbá a különböző ételekre vonatkozó egyéni tolerancia szintet és ehhez igazítani az étrendet, hisz ez attól függően fog változni, hogy a te szervezeted egyszerre mennyi glükózzal bír el. Ahogy változik az életmód, ezek az értékek is változni fognak, a lényeg, hogy legyél vele tisztában és céljaiddal összhangban cselekedj!