Hagyj fel az örökös “diétával”-elmondom mit csinálj helyette és mi az, amiről csak kevesen tudnak…

 

“Évek óta diétázom, mégse tudok fogyni, kezd elmenni a kedvem az egésztől.”- hallom gyakran. Megértelek. 

 

A diagnózis után, az első ajánlást követve, buzgón belevágtál az első diétába, bíztál abban, hogy ha megvan az ok, végre minden megváltozhat, visszakaphatod régi alakod és hamarosan jobban leszel. Eléred a célod, amire régóta vágysz. Motivált az, hogy leszámolj a kilókkal és az IR-rel, igyekeztél betartani a javasolt diétás szabályokat. Nem ment könnyen és sok macerát hozott az életedbe. De nem baj, gondoltad, ezt most végigküzdöm, aztán jól leszek, elérem a célom. És ha ez így lett volna, meg is érné és jogos lenne a bevett “diéta” ajánlás.

 

Azonban telt múlt az idő, de nem történt átütő változás. Ekkor kezdtél szétesni, kezdtél nem hinni a diétádban, lazítottál a szabályokon és utánanéztél más szabályoknak,  kinek mi válik be.  Szétválasztó étrend, 160 gr-os diéta, TÉNÉ, vega, vegán, Atkins? 

 

“Lehet egy másik diétával sikerem lesz?” És igen, belevágtál a másodikba, a harmadikba és még ki tudja hányszor kezdted újra egyre kevésbé csillogó szemmel. Nem csoda, ha csalódott vagy, elteltek az évek és te még mindig nem érted el a célod. Úgy érzed, már mindent kipróbáltál. Nem erre számítottál. Nem itt akarsz tartani.

 

Mivel sok diétán túl vagy, azt hiszed, mindent tudsz az IR-ről. Az összes diétáról megvan a rossz véleményed, hisz a saját bőrödön tapasztaltad, hogy nem segített, semmi nem segített eléggé… 

 

Vagy -ami még rosszabb- nagy erőfeszítések árán sikerült pár kilótól megszabadulnod, amit aztán gyorsan visszahíztál, amikor elengedted kicsit a diétád, így hát újra meg újra ezt ismételgeted és közben ostorozod magad, miért nem tudod egy életen át tartani azokat a bizonyos szabályokat. És azt gondolod, még véletlenül se a “bizonyos szabályokkal”, vagy rendszerekkel, hanem veled van a baj, hogy te nem vagy elég erős és kitartó. Hülyeség!

 

Lehet, lassan azt is gondolod, nincs jó megoldás a problémádra, esetleg te nem vagy alkalmas, vagy végleg elveszett a kulcs ehhez az ajtóhoz.

 

Pedig még csak egy helyen kerested… 

 

A folytonos aggódásod, csalódottságod, bosszankodásod, szorongásod még mélyebbre fog taszítani. Ha nem elég a napi feladatokkal megbirkózni, ez még rátesz egy nagy lapáttal. 

 

Nemhogy közelednél az áhított célhoz, de nagy iramban távolodsz tőle, akárhány még szigorúbb diétába kezdesz.

 

Tudom, hogy mindenhol ezt a gyógymódot javasolják, érthető, hogy erre indulsz, de ha eddig nem jött az eredményt, amire vártál, mire vársz még? És meddig fogsz így várakozni? 

 

Csak egy dolog számít: elérted a célod? 

 

Ha évek óta nem jutottál közelebb a megoldáshoz, akkor nem azt kell ismételgetni (némi varianciával), ami eddig se működött, hanem valami egészen mást kell csinálni. Gyökeresen mást!

 

Ebbe gondolj bele: amikor rosszak a labor eredményeid, felesleges kilók keserítik az életed, nehezedre esik az a fajta mozgás is, ami örömet kellene adjon, az étkezések között folyamatosan éhes vagy, rosszullétek törnek rád, egész nap fáradtnak, rosszkedvűnek érzed magad, netán még a hormonrendszered is megkergült…na ezek a problémák szerinted reális, hogy néhány-mellesleg hosszú távon tarthatatlan- étkezési szabálytól fognak megoldódni??

 

Nem az. Elmondom, amiről senki nem beszél:

 

 A testedben zajló folyamatokat számtalan tényező befolyásolja, melyek közül csak az egyik a táplálkozás. 

 

Ezen kívül minden, ami meghatározza az életmódod, vagyis minden, amit csinálsz és nem csinálsz a napjaidban és éjszakáidban, hatnak rád. 

 

Minden hatás inger, ami befolyásol téged. Akár külső, akár belső hatás, egytől egyig inger. Még a gondolataid is azok.

 

Szóval ezek az ingerek, amik hatnak rád, befolyásolnak téged, végső soron majd visszahatnak az életmódodra, és (át)alakítják azt. Ez azt is jelenti, hogy az életmód folyamatosan változik azoknak a hatásoknak a függvényében, amik rendszeresen ismétlődnek, melyek nagy részét te magad ismételsz. Miért fontos ez? 

 

Mert ha az évek során kialakulnak olyan kóros folyamatok a szervezetedben, melyekkel meg kell küzdened, akkor ezt a csatát csak egy módon nyerheted meg: ha tudatosan megvizsgálod a jelenlegi életed és sorra veszed az összes hatást, ami napról napra ér. A jelenlegi problémáid ugyanis ezen hatásokra, ingerekre alakultak ki és ezeknek a hatásoknak a felülvizsgálata, átértékelése és egy részüknek a tudatos megváltoztatása szükséges ahhoz, hogy átütő sikert érj el a problémád megoldásában.

 

Ezeket a hatásokat, ingereket az egyszerűség kedvéért nagyobb csoportokra érdemes osztani:

 

  1. Milyen az alvásod? Mi befolyásolja az alvásod?
  2. Milyen az arány terhelés-pihenés között, képes vagy-e napról napra megújulni?
  3. Hogyan viseled a napi stresszt, jellemzően hogyan érzed magad?
  4. Milyen típusú gondolataid vannak a nap során, milyennek látod önmagad?
  5. Mennyi és milyen a munkád, milyen érzéseket ad neked a munka?
  6. Mennyi és milyen minőségű a pihenésed?
  7. Milyen a természeti, tárgyi és emberi környezeted? Milyen hatással vannak ezek rád?
  8. Milyen a napi ritmusod, mennyire áll ez távol a természet ritmusától?
  9. Milyen fénykörnyezetben élsz?
  10. Napi hány óra monitort nézel és melyik napszakban? (telefon, tv, számítógép) 
  11. Beviszed-e minden nap az alapvetően szükséges tápanyagokat a testedbe és vajon mennyi ártalmas anyagot juttatsz be? Pótolod-e azt, amit nem tudsz megenni, de esszenciális a szervezet működése szempontjából? Egyértelműen kiiktatod-e azt, ami számodra káros, gyulladást keltő vagy mérgező?
  12. Mennyit, mit mozogsz, mit tartasz egyáltalán mozgásnak és milyen érzéseket ad számodra a testmozgás?

 

Látod, ezek külső és belső ingerek, amik folyamatosan hatnak rád és az egészségedre, nagy részüket magad befolyásolhatod. 

 

Teljesen egyéni, kinek mivel akad komolyabb gondja, de hogy mindet számba kell venni, az biztos és amíg csak egy olyan terület is van, amihez nem nyúltál, nem vagy rá tudatos, addig sosem lesz teljes és végleges a siker. Nem mondom, hogy ezen teljesen egyedül végig tudsz menni, de azt meg tudod csinálni, hogy elkezded figyelni mindezen folyamatokat, ahelyett, hogy a jojódiétákat ismételgetnéd. Ez az első és legfontosabb lépés! Kicsit a dolgok mögé nézve pedig rá fogsz jönni mik akadályoztak eddig egészség céljaid elérésében, legyenek azok gyakorlatias vagy inkább érzelmi/gondolati síkon megjelenők.

 

 Kis segítségképpen felsorolok három jellemző buktatót és mellé teszem a megoldását is: 

  • Leginkább azt akarod kikerülni, azzal nincs kedved foglalkozni, ami a legnagyobb előrelépést adná.

Ez csak addig van így, amíg nem nézel vele szembe. Az első lépés ezért mindig a naplózás. Naplózd az alvásod, munkaidőd, szabadidőd, tevékenységeid, a táplálkozásod, naplózd a mozgásod, a napi ritmust, a képernyőidőd – hogy csak a legfontosabbakat említsem és nézz szembe azzal, mit csinálsz, hogyan élsz! Csak ebből tudsz majd kiindulni, ha már megértetted merre van az arra. 

 

  1. Azt tanították eddig neked, hogy önmagában a “diéta” majd eredményhez vezet és te elhitted, mert “így szokták”. De ha nézőpontot váltasz és megérted, hogy mennyire összetett, mi mindentől függ az aktuális állapotod, akkor belátod, hogy nem lehet, hogy mindez a rossz, amit most tapasztalsz csak és kizárólag az étkezésed hatására alakult ki. Belátod, hogy az egészséged a téged ért ingerek, hatások összességének függvénye és ezeken lehetséges alakítani, legyen szó táplálkozásról, alvásról, munkakörnyezetről vagy akár emberi kapcsolatokról.

 

  1. Nem veszed komolyan magad. Azt hiszed egy-két gyors diétás tipp, amit másoktól kapsz, majd kihúz a kakiból, így a felelősség kérdését is hárítod. Ehelyett megteheted, hogy kinyitod a szemed és vállalod a felelősséget azért, ahogyan élsz, szembe nézel minden tényezővel, ami az egészséged befolyásolja és elkezded megtanulni hogyan bánj ezekkel.

 

Összefoglalva: 

  • ne diétában, hanem ideális táplálkozásban gondolkodj, a diéták nem tarthatók egy életen át és felesleges stresszforrások az életedben,
  • írd össze milyen hatások érnek,
  • nézz szembe az életmódoddal, annak minden aspektusával,
  • cselekedj, tanuld meg mit hogyan tudsz tenni,
  • és csak azt fogadd el eredménynek, ha teljesen elérted azt, amit akarsz!