❗Az inzulinrezisztencia csöndes veszélye ☠️, avagy a hülyeségek börtönéből az igazi megoldások felé…

 

Mi különbözteti meg az “enyhe IR”-t a súlyostól? Mi a lényegi különbség IR, IGT, prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség között? Segítek megérteni, mi fontos számodra, mit és mennyire kell komolyan venni…

 

Ez a poszt lehetne akár olyan is, ahol szépen elmagyarázom, milyen vizsgálati módszerek vannak a cukoranyagcsere monitorozására, melyiknek mi az előnye/hátránya, milyen értékek számítanak normálisnak és kórosnak, 

 

de mit nyernél te ezzel? 

 

Semmit! Továbbra sem értenéd, mi hogyan függ össze a jelenlegi állapotodban, mi az, amivel valóban foglalkozni kell és mi az, amivel meg csak az idődet vesztegeted. 

 

VESZTEGETED AZ IDŐD, ha azon keseregsz, hogy mit nem szabad enned, vagy hogy “hiába mozgok”, “bezzeg mások” , meg hogy “azért nem megy, mert…“ vagy “ez nem komoly, csak enyhe IR”, az is lehet, hogy “hagyom a fenébe” mert  “nem érdekel, nincs pénzem,nincs időm, másra kell a fókusz, a pénz, az idő, az energia stb…” és hasonló gondolatok, számtalan formája van az idő vesztegetésének.

 

Még ha nem is szándékosan, de mégis durván hátráltatod magad és tetézed a jövőbeli problémákat, szaporítod a tünetek mennyiségét, elviselhetetlenségét, egyszóval: 

 

ELSZAROD AZ ÉLETED. 

 

Tudom, hogy nem direkt teszed ezt, nem is hibáztatlak, mégis szólok, mert ez történik veled. És mivel azt is tudom, hogy ha ez így megy tovább, egyre nehezebb dolgod lesz, amikor ki akarsz mászni, ezért írom és így írom meg ezt a posztot. 

 

És nem magyarázom pontosan mikor melyik stádiumában vagy a cukoranyagcsere rendellenességnek, inkább azt adom át, ami lényegében előre visz a gyógyulásod irányába!

 

NEM létezik olyan, hogy enyhe IR! Nincs semmi értelme ennek a kifejezésnek.

 

Az egészséges cukoranyagcsere állapot és aközött, amikor valakinél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak ugyanis hosszú idő telik el.  Senki nem lesz hirtelen 2-es típusú diabéteszes, vagyis nem a bokorból dobják rád!

 

A 2-es típusú cukorbetegség egy folyamat során alakul ki, amelynek különböző állomásai vannak, vagy másképpen fogalmazva van egy természetes lefutása. Ezeket az állomásokat szokás olyan nevekkel illetni, mint inzulinrezisztencia, IGT (csökkent glükóztolerancia), IFG (emelkedett éhhomi vércukorszint) vagy prediabétesz -azaz diabéteszt megelőző állapot. Most nem megyünk bele, hogy pontosan melyik mit jelent és milyen laborértékek kapcsolódnak hozzájuk, 

 

mert az a legfontosabb, hogy lásd ezek mind ugyanannak a kóros folyamatnak az állomásai és végső soron a cukoranyagcsere felborulásáról van szó. 

 

Kezdve onnan, hogy hosszú ideig úgy ettél, úgy éltél, úgy dolgoztál, úgy terhelted az idegrendszered, úgy aludtál, úgy mozogtál, úgy sikerült a napi ritmusod szabályozni, hogy ezek eredményeképpen tartósan megemelkedett a vércukorszinted. Néhány kivételtől ( pl. hasnyálmirigy betegség vagy erős méreg/gyógyszer okozta diabétesz) eltekintve a fenti “kulcs játékosoknak” volt különböző mértékű szerepük a folyamatban és a folyamat elindulásában. Jó eséllyel te ebből még évekig nem éreztél egy ideig semmit, akkor még jól voltál és nem voltak tüneteid. De innen indul,  a vércukor emelkedésétő,  az egész folyamat és itt lehetne még egészséges embereknél szerepe a megelőzésnek.

 

Viszont pont azért, mert ekkor még jól voltál, és a megelőzésre senki nem hívta fel a figyelmed, mindent folytattál úgy, ahogyan előtte. Ennek a következménye, hogy a hasnyálmirigyednek egyre több és több inzulint kell  termelnie ahhoz, hogy azt a sok cukrot eltakarítsa a véráramból, hogy valahogy a szervezet el tudja tárolni és később felhasználni az energiát. 

 

Ha ez szintén hosszabb ideig fennáll, akkor valami történni fog pl. érzéketlenek lesznek a sejtek az inzulinra, és kórosan magas marad az inzulin szint (is).  Ilyenkor érzel egyre gyakrabban éhséget (inzulin indukálta éhség), feszültséget, hullámzást az energiaszintedben, esetleg a tárolás miatt (hiszen az inzulin egy tároló hormon) elkezdtél hízni, és ez odáig szokott fajulni, hogy állandósulnak a tünetek és belül a testben különböző kóros folyamatok aktiválódnak.

 

Ennek hatására egyre több és több tünet és kísérő betegség jelentkezik pl. PCOS, meddőségi problémák, menstruációs zavarok, pajzsmirigy rendellenességek, hasi zsír/elhízás/fogyási képtelenség, hormonális egyensúlytalanság stb. Ekkor már biztosan eljutsz az orvoshoz, és ezen a ponton ahol egy vagy több diagnózisod is van, 

be tudsz avatkozni! Illetve be tudnál, ha valaki rendesen megtanítaná neked, mit hogyan csinálj.

 

Tulajdonképpen azért vannak ilyen kategóriáink a cukoranyagcsere rendellenességekre, mert fejlett a diagnosztika, és már előzetesen fel tudja ismerni azokat a jeleket, amik a diabétesz felé vezető folyamat jelenlétét bizonyítják. Vagyis a diagnózis -és ha van tünet, akkor természetesen az is- felhívja a figyelmet arra, hogy nincs rendben az anyagcsere és ha most nem teszel semmit, abból komoly betegségek és szövődmények fognak származni pár év múlva. 

 

Teljesen rajtad áll, hogy ezen a ponton akarsz-e ezzel foglalkozni! Fel lehet fogni az egészet úgy is, hogy van lehetőséged megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség és még számos más csúnya kórkép kialakulását. Mik lehetnek ezek?

 

Nos első körben a tartósan vagy visszatérően magas vércukorszint tested minden sejtjét legyengíti, és hajlamos leszel a fertőzésekre, valamint más krónikus betegségek kialakulására. (pl. magas vérnyomás, demencia, szív-és érrendszeri betegségek stb.)

 

Emellett, amikor az anyagcsere nem működik jól, akkor tested nem törődik a felvett cukrok, zsírok megemésztésével és felhasználásával, hanem azok elraktározódnak, ennek eredménye pedig a további hízás, valamint, hogy nem tudsz lefogyni. 

 

Ezek a felszedett kilók hatással lesznek a szív- és érrendszerre, valamint különböző szervek és szervrendszerek működésére, nőknél különös tekintettel a női szervekre. Ha ezek közül bármelyik problémát érzékeled, akkor valószínűsíthető, hogy idővel a többi is jelentkezni fog! 

 

Ahogy a tünetek és a betegségek felgyülemlenek, a szervezet többi részének működésére is hatással lesznek: ezt nevezik metabolikus szindrómának. Ha az alábbi jelenségek közül legalább 3 kimutathatóan  jelen van, akkor már biztosan elindultál ezen az úton:

 

  • Hasi elhízás.
  • Magas vérnyomás.
  • Rendellenes trigliceridszint.
  • A HDL-koleszterin alacsony szintje.
  • Magas éhhomi vércukorszint. ( Ebben ma Magyarországon nagyon eltérnek a vélemények, hogy mi számít magasnak, 7 fölött már cukorbetegséget diagnosztizálnak, és a szigorúbb felfogás szerint az a jó, ha az éhhomi 4-essel kezdődik, maximum 5 . Azért írom ezt ide, mert gyakran hallom az ügyfeleimtől, hogy  nem magas az éhhomi, mert pl “csak 6-os”… )

 

Tehát a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző bármely diagnózis és állapot, az “enyhe IR” is egyfajta figyelmeztetés! 

 

Figyelmeztet a jövőbeli pszichikális, fizikai és szellemi egészségedre, arra, hogy ha most NEM fordítod vissza ezeket a kóros folyamatokat -ami egyébként ezen a ponton lehetséges!-, akkor a cukorbetegség mellett a következőkre is számíthatsz: 

 

  • érelmeszesedés, szívbetegségek, stroke,
  • látászavar és vakság,
  • durva elhízás, nagy túlsúly,
  • bizonyos rákfajták megnövekedett kockázata, 
  • fogbetegségek,
  • agyi köd, feledékenység, Alzheimer-kór, demencia,
  • depresszió,
  • lábfekélyek,
  • vesebetegség,
  • fertőzés és gyulladás,
  • izom- és ízületi fájdalom,
  • gasztroparézis (tünetei: hányinger, hányás, puffadás, gyomorégés), 
  • bőrbetegségek, 
  • nagy kockázatú terhesség, szabálytalan menstruációs ciklus és női reproduktív képesség elvesztése.

 

Ki akarná direkt magára húzni a vizeslepedőt? Persze, hogy Te nem! Az egész eddigi szenvedésed kezdetben az elégtelen, majd később a túl sok és túl rossz, egymásnak ellentmondó, de a lényeget fel nem fedő kommunikációnak köszönhető. Nyilván nem akarsz magadnak rosszat és törekszel minél hamarabb kikerülni a mostani állapotodból. 

 

A jó hír az, hogy ha nem eszed meg az “enyhe IR” maszlagot, valamint nem merülsz bele a számtalan szerteágazó tünet felületes kezelésébe, akkor megoldható az alap probléma, visszafordítható a kóros folyamat, ami a szenvedésed okozza! Méghozzá néhány hónap alatt. 

 

Jól hallod, néhány hónap elég ahhoz, hogy megmenekülj a rosszabbodástól, további betegségek kialakulásától, szövődményektől és mérhetően ki lehessen jelenteni, hogy már nincs problémád a cukoranyagcserével. Ezzel a mostani tüneteid, amik a cukoranyagcsere felborulásával vannak összefüggésben, mind el fognak múlni. 

 

Erre lehetsz képes, de csak akkor, ha hajlandó vagy megérteni és elfogadni, hogy valami teljesen mást kell csinálni, mint amit eddig csináltál, sőt, teljesen mást, mint amit eddig mondtak neked IR kezelés, IR diéta, IR mozgás címén.  

 

Ha rászánod a figyelmed, az időd, az energiád arra, hogy először is megtanuld, majd segítséggel konzekvensen végigvidd a pozitív irányú folyamatot, elérheted az egészség állapotát. A “megegészségesedés” ugyanúgy lehetséges ebben az összefüggésben, mint ahogy a “megbetegedés”. Döntsd el, fontos-e számodra életed hátralévő része…most kezdődik ugyanis.