Mik azok a BANDHÁK?
A bandhák energetikai zárak, maga a szó zsilipet, gátat jelent. A bandhák aktiválásával képesek vagyunk irányítani a pránát (életenergiát). Gyakorlásukkor először az izmokat kell összehúzni egy-egy területen, később elég a figyelmet odavezetni.
A 3 bandha:
👉 Múla bandha/Gyökérzár
A gát körüli izmok összehúzásával tudatosíthatod. Spontán létrejön hegytartásban, jógahídban, érdemes kipróbűlni pillangóban is.(badhakón ászana) Sokszor együtt létrejön a gyomorszáji zárral.
👉 Uddijána bandha/Gyomorszáji zár
A köldök körüli izmok be és felhúzásával tudatosíthatod. Eleinte nem baj, ha a múla bandha is létrejön közben. Spontán hegytartásban és jógahídban érzékelheted, de érdemes gyakorolni mardzsari közben.
👉 Dzsálandhara bandha/Torokzár
Legkönnyebben az áll leszorításával érzékelheted. Lényege, hogy zárni kell a gégefőt, ez létrejön az áll hátrahúzásával is. Tádászanában állva is lehet gyakorolni mindhárom bandha létrehozását, a koponyatisztító légzés (kapálabháti) végén, amikor kifújod a levegőt és rádomborítasz, majd felegyenesedsz anélkül, hogy levegőt vennél megérezheted ennek a bandhának is a létrejöttét.
Bandhagyakorlásnál (is) légy magaddal türelmes és csak figyeld az érzeteket! Előbb-utóbb tudni fogod mikor jött létre a bandha. 🙂